Tips om hur du blir inredare

Skriven den 2 June, 2011

På nätet finns det över 11 miljoner sajter om inredning och över 64 miljoner på engelska. Så det finns ingen brist på inspirationskällor, snarare tvärtom. Samtidigt finns det väldigt lite information om hur man blir inredare. Det finns inga böcker på svenska, som jag känner till, som berättar om för- och nackdelar med att vara inredare och framför allt hur man blir inredare. Nu finns det en sajt som handlar om detta: http://www.bli-inredare.se

Hur ser efterfrågan och marknaden ut? Hur kommer du igång för att bli inredare? Hur jobbar man ihop med en kund? För- och nackdelar med att jobba som anställd eller genom att starta eget? Hur skaffar man sig de spännande uppdragen? Hur går man vidare som inredare och hur fortsätter man att utvecklas?

I goda tider är efterfrågan stor på inredare och vilka är det då som får de mest spännande och lönsamma inredningsjobben? Och vad händer i en lågkonjunktur? Då kommer de inredare att efterfrågas som utöver god smak och kreativitet samtidigt kan planera och organisera genomförandet av krävande inredningsprojekt på ett smart och ekonomiskt sätt.

Jag har som tidigare VD för ett av Sveriges största arkitektföretag ansvarat för många inredare och arkitekter. Jag har i praktiken själv prövat och sett hur många andra på företaget prövat alla de råd och tips som finns på sajten http://www.bli-inredare.se.

På företaget arbetade vi mest med större projekt och på det sättet har jag fått insikt i de professionella metoder som man använder där. Men jag har parallellt med detta haft ett nära samarbete med min fru som är arkitekt och driver ett enmans arkitektkontor. Hon genomför uppdrag som spänner över hela skalan från kommunala detaljplaner till inredning av bostäder, kontor och andra publika lokaler. Det handlar om nybyggnad och ombyggnad, om oerhört påkostade projekt och projekt som genomförs med en snålbudget och det handlar om uppdrag inom och utanför Skandinavien.

Att jobba på det sättet känns som en spännande balansgång. Det gäller att flytta över de professionella beprövade metoderna till de små projekten på ett sådant sätt att man kan dra nytta av de goda erfarenheterna och samtidigt inte göra det för krångligt för mindre uppdragsgivare med mindre projekt.

Bli inredare

De flesta inredare har börjat med att inreda sitt eget rum eller sin bostad och då blivit så intresserade av att välja inredningsstil, färger, former, snickerier, golvmaterial, armaturer, textiler och tillbehör att de skulle kunna tänka sig att fortsätta med inredning i någon annan form. Ofta har de fortsatt med att hjälpa goda vänner men efter ett tag så har de blivit så duktiga som inredare att de satsat mer och mer på denna karriär. Till slut har detta intresse utvecklats och blivit ett betydelsefullt och intressant extraarbete eller t.o.m. deras nya yrke. Många tjänar bra och tycker att det är precis det drömjobb som de vill syssla med.

Genomgående för de som lyckats är att de varit passionerade inredare. De har vid alla tänkbara tillfällen försökt att lära sig så mycket som möjligt. De har gått på inredningsmässor, läst inredningstidningar, svenska och utländska, och de har sett på inredningsprogrammen på TV. De har börjat med att erbjuda sina tjänster till alla tänkbara, till familjen, till vänner ja, till alla som kan tänkas ha ett inredningsproblem. De har alla ställt upp gratis med sina kunskaper i början. De har prövat olika idéer och övat sig på alla sätt. Man lär sig mycket av både framgångar och eventuella misstag. Att jobba som inredare har många fördelar. Gå in på http://www.bli-inredare.se och ta för dig av alla tips.

Lycka till!

Holger Wästlund http://www.bli-inredare.se

 

Lämna en kommentar


Annonser

Skriv egen artikel

Vill du skriva en egen artikel precis som den du läst ovanför? Läs mer om detta här...