Gratis antivirusprogram 2011

Skriven den 29 March, 2011

De flesta tillverkare av antivirusprogram har både en kostnadsfri version och en betalversion. Gratis antivirusprogram fungerar oftast relativt bra när det gäller att söka upp och eliminera virus och annan skadlig kod, men din dator kommer fortfarande ha vissa säkerhetsbrister. Har du bestämt dig för att använda gratisversionen av ett antivirusprogram gäller det att ha koll på vilket av de många alternativen som ger dig det bästa skyddet. I den här artikeln listar Mjukvara.se fem kostnadsfria antivirusprogram samt vilket skydd du blir utan om du väljer just gratisversionen.

Skillnader mellan gratis och betalt antivirusprogram

Skillnaderna mellan en kostnadsfri version respektive en betalversion av ett antivirusprogram ligger främst i kundservice/support och graden av skydd mot virus och skadlig kod. Betalar du för ett antivirusprogram har du rätt till stöd i användningen av programmet. Du kan till exempel ringa eller skicka e-post om du har frågor om inställningar i programmet.
När det gäller att hitta och eliminera virus ger gratisversionen ett gott skydd mot vanliga hot, men man ska komma ihåg att skyddet oftast bara är mycket grundläggande. Gratisversionen saknar oftast brandvägg och har sällan funktioner mot spionprogram och rootkits (program som gömmer andra hot). Dessutom kan det vara så att gratisversionen inte uppdateras med samma mellanrum som betalversionen. För att få ett fullständigt skydd för din dator med gratisprogram behöver man ofta kombinera flera olika program, och inte ens då kan man vara säker på att datorn är skyddad. En betalversion av ett välkänt antivirusprogram kan ofta vara den bästa lösningen i längden.

Mjukvara.se presenterar här de fem antivirusprogram som vi anser vara de bästa gratisprogrammen 2011. Vi har testat och analyserat programmen utifrån tanken att det ska vara enkelt att ordna ett bra skydd för din dator.

1. Panda Security

Pandas kostnadsfria antivirusprogram är mycket enkelt att använda. Det enda du behöver göra är att ladda ner och installera programmet och sedan göra valet att söka igenom hela datorn, eller bara en del av datorn. Panda arbetar mot molnet vilket gör att din dator uppdateras mycket snabbt så fort ett nytt hot upptäcks.
Fördelar:
- Mycket enkelt att använda
- Finns på svenska
Nackdelar:
- Ingen support för gratisversionen
- Skanningen av datorn tar lite tid

2. AVG Anti-Virus Free Edition

AVG Antivirus Free Edition är ett enormt populärt gratisprogram med mer än 250 miljoner nedladdningar. Programmet ger ett relativt bra skydd för att vara kostnadsfritt och är enkelt att använda. Man ska dock komma ihåg att din dator bara får ett grundläggande skydd mot virus och spyware (spionprogram). AVG Anti-Virus Free Edition bör kompletteras med brandvägg för ett utökat skydd.
Fördelar
- Realtidsskydd mot skadlig kod (upptäcker virus utan att du behöver göra en sökning)
- Skydd mot spionprogram
Nackdelar
- Saknar brandvägg vilket gör din dator sårbar för hacker-attacker
- Finns inte på svenska

3. Avast! 4 Home edition

Med över 150 miljoner nedladdningar är Avast ett välkänt och populärt alternativ. Gratisversionen har full funktionalitet mot virus och spionprogram och ligger i topp i tester när det gäller snabbheten på skanningen. Har du en äldre dator är detta en värdefull egenskap. En annan fördel med Avast är att programmet finns i en svensk version.
Fördelar
- Skyddar mot spionprogram
- Realtidsskydd mot virus
Nackdelar
- Saknar brandvägg
- Blockerar bara program, inte skadliga skriptfiler

4. Avira AntiVir Personal

Aviras gratisversion skyddar din dator mot virus och annan skadlig kod som exempelvis maskar och så kallade trojanprogram. Programmet är väldigt enkelt att använda med få knappar och inställningar. Virusskanningen går riktigt snabbt, något som alltid är positivt. Avira AntiVir Personal bör kompletteras med brandvägg och skydd mot spionprogram för ett större trygghet. Programmet finns i en svensk version.
Fördelar:
- Realtidsskydd mot virus
- Skydd mot rootkits (program som gömmer andra hot)
Nackdelar:
- Skyddar inte mot hacker-attacker
- Inget skydd mot virus i e-post

5. Comodo Antivirus och brandvägg

Comodo är en uppstickare på marknaden för antivirusprogram, men man ska inte undvika företaget av den anledningen. Faktum är att Comodos gratisprogram fungerar riktigt bra och har både antivirusfunktioner och brandvägg. Man behöver dock inte installera båda funktionerna – något som kan vara användbart om man vill använda ett annat antivirusprogram än just Comodo.
Fördelar:
- Både antivirusprogram och brandvägg
- Finns på svenska
Nackdelar
- Brandväggen varnar ibland för händelser som inte är hot – något som kan upplevas som irriterande
- Skyddar inte mot spionprogram

Sammanfattning
Det finns några saker att tänka på när man letar efter bra gratis antivirusprogram. De program som vi har listat i den här artikeln är i vår mening de bästa kostnadsfria programmen. Precis som med allt annat kan man aldrig förvänta sig att en gratisversion ska ha betalversionens alla funktioner. Med ett gratis antivirusprogram kommer det alltid finnas vissa säkerhetsbrister i din dators skydd. Vi rekommenderar att du kompletterar ditt kostnadsfria antivirusprogram med de funktioner som saknas. Oftast gäller det brandvägg och skydd mot spionprogram.

Lämna en kommentar


Annonser

Skriv egen artikel

Vill du skriva en egen artikel precis som den du läst ovanför? Läs mer om detta här...