Gratis säkerhetskopiering - dokument och bilder

Skriven den 29 March, 2011

Alla som använder Internet bör då och då göra säkerhetskopior på bilder, textdokument och andra filer som man har på datorn. Om datorn infekteras av virus kan nämligen dina dokument raderas eller bli omöjliga att öppna. Det finns många olika tjänster för säkerhetskopiering på nätet. I den här artikeln ger vi tips på gratis online backup-tjänster för ett enkelt och säkert skydd.

Snabbfakta:
Hur lång tid tar det?
- Det tar ungefär fem minuter att läsa artikeln. Att göra en säkerhetskopia av hela hårddisken kan ta upp till några timmar. Att bara säkerhetskopiera dina mest värdefulla dokument tar bara några minuter.
Vad behöver jag?
- Din dator.
Vad lär jag mig?
- Du lär dig lite om några kostnadsfria lösningar för att göra backup av din hårddisk eller enskilda filer.
När det handlar om backup-tjänster på nätet gäller generellt att man först får ett visst gratis lagringsutrymme. Normalt handlar det om 2 GB. Med detta utrymme kan du spara ungefär 250 000 textfiler, mellan 2-3000 bilder tagna med digitalkamera eller omkring 400 låtar. Vill man ha mer utrymme får man sedan betala för det. Det finns också flera exempel på tidsbegränsade erbjudanden, till exempel 30 dagars gratis backup. Marknaden för backup-tjänster är alltså något annorlunda än marknaden för antivirusprogram. För antivirusprogram finns alltid en gratisversion med god funktionalitet som för det mesta ger ett bra skydd mot virus och skadlig kod.

1. Dropbox – marknadsledande på backup-lösningar

När man börjar använda Dropbox får man automatiskt 2 GB kostnadsfritt utrymme. Det räcker inte för att säkerhetskopiera hela hårddisken men väl för att spara dina mest värdefulla filer. En bra sak är att den som inte vill betala för ytterligare utrymme kan få mer plats bara genom att tipsa vänner och bekanta om Dropbox. Att ladda upp filer till Dropbox är mycket enkelt. Du flyttar bara filer till en särskild mapp på din dator och sedan sker säkerhetskopieringen automatiskt.
Fördelar med Dropbox
- Mycket enkel synkronisering
- Finns till alla plattformar, även mobilt
Nackdelar med Dropbox
- Finns inte med svensk översättning

2. Storegate – svensk backup-lösning

Precis som hos Dropbox får man hos Storegate 2 GB gratisutrymme. Storegate, från Karlshamn i Sverige, erbjuder inte bara säkerhetskopiering utan även andra tjänster såsom backup av mobiltelefon, möjlighet att dela filer med vänner samt framkallning av bilder.
Fördelar med Storegate
- Många olika backup-tjänster
- På svenska!

Nackdelar med Storegate
- Det kan ta ett tag att lära sig den tekniska lösningen

3. Flickr

Flickr är egentligen ett stort bildforum, men kan också användas för säkerhetskopiering. För dig som tycker om att ta foton och dela dessa med vänner och bekanta är Flickr ett självklart val. Som ny användare på Flickr får du 300 MB utrymme per månad.
Fördelar med Flickr
- Enkelt att bli medlem och ladda upp bilder
- Bra funktioner för att dela dina bilder vidare
Nackdelar med Flickr
- Finns inte på svenska
- Du kan bara ladda upp bilder

4. Microsoft Live Skydrive

Det är inte många som vet, men alla som har ett konto på Microsoft Live har tillgång till 25 GB lagringsutrymme på nätet. Har du en Hotmail-adress så kan du logga in som vanligt och börja använda tjänsten direkt.
Fördelar med Microsoft Skydrive
- Stor lagringskapacitet
- Kompatibelt med Office-paketet
Nackdelar med Microsoft Skydrive
- Överföringsverktyget kan vara lite omständligt att använda för en ovan användare

Lämna en kommentar


Annonser

Skriv egen artikel

Vill du skriva en egen artikel precis som den du läst ovanför? Läs mer om detta här...